Cranio-Sacraal behandelingen Oosterhout ZevenbergenCranio-sacraal therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is ontspanning en balans te bereiken en blokkades op te heffen. Met behulp van zorgvuldige en zachte manuele technieken behandelt de therapeut het cranio-sacrale systeem.
Het cranio-sacrale systeem bevat de vloeistof die circuleert tussen de beschermende vliezen van de hersenen en het ruggenmerg met een bepaald ritme.
Blokkades in het lichaam, fysiek, mentaal of emotioneel, kunnen het ritme verstoren en klachten veroorzaken. Door deze behandelwijze verbetert het functioneren van het centrale zenuwstelsel en dit helpt weer om het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te stimuleren en de algehele gezondheidstoestand en diepe ontspanning te bevorderen.
Klachten die o.a. behandeld kunnen worden, zijn: hoofdpijn, slapeloosheid, (over)vermoeidheid, burn-out, spier en gewrichtsklachten, spanning/stress, en vele andere geestelijke, emotionele en lichamelijke klachten.
Ook disfunctie aan organen kunnen behandeld worden met deze techniek, denk hierbij aan klachten aan de spijsverteringsorganen, bloedvaten, hersenen of na een trauma.
wanneer er klachten zijn, betekent dit dat het orgaan niet in zijn juiste ritme zit en daarbij kan Cranio van veel betekenis zijn.

Cranio-sacraal therapie is voor volwassenen en kinderen (en dieren) en wordt zowel in Oosterhout als Zevenbergen gegeven. Bij deze behandeling is het niet nodig dat de cliënt zich uitkleedt.

In 2010 heb ik de opleiding Cranio-Sacraal afgerond met een scriptie over cranio-sacraaltherapie in relatie tot slaapapneu.

Meer informatie staat er op de site van Peirsman Academie

Onderstaand een artikel uit: cranio-nederland.nl

 

Babys’en kinderen

Binnen Cranio Sacraal Therapie is een bijzondere plaats voor baby’s en kinderen.

Het lichaampje van een baby is bij de geboorte heel flexibel. De schedelbotjes kunnen makkelijk verschuiven zodat het kindje door het geboortekanaal naar buiten kan. Het natuurlijke openvouwen nadat het baby’tje uit het kanaal gekomen is, doet de longen ontvouwen zodat de ademhaling op gang komt. De druk die de longen op de wervelkolom geven zal op zijn beurt het Cranio Sacrale Ritme op gang brengen. Het CS-ritme is een krachtig pompsysteem binnenin de hersenen en het ruggenmerg dat het openplooien van de schedel en het hele lichaam van binnenuit garandeert.

De enorme druk, en de soms babyonvriendelijke (maar noodzakelijke) verloskundige methodes kunnen het open plooien van het lichaampje behoorlijk tegenwerken. Het kan gebeuren dat er dan zenuwen klem komen te zitten, of botjes niet helemaal precies op hun juiste plek terecht komen. De meest kwetsbare plekken zijn de schedel en nek omdat deze tijdens het geboorteproces als het ware ‘de weg moet vrijmaken’.

Meestal kan een baby zelf deze problemen oplossen. Via borstvoeding wordt zodanige zuigkracht ontwikkeld dat botjes van het hoofdje weer op hun natuurlijke plek terechtkomen. Als dit niet voldoende is, kunnen enkele behandelingen Cranio Sacraal Therapie uitkomst bieden.

Onderstaande klachten kunnen bij baby’s en kinderen behandeld worden:

  • Veel huilen
  • Reflux
  • Spugen
  • Raspende ademhaling
  • Onrust
  • Slecht slapen
  • Concentratieproblemen
  • Weinig weerstand, (vaak verkouden/ziek)
  • Buikkrampen

Wanneer borstvoeding niet lukt.

Er zijn diverse oorzaken waardoor moeders voortijdig stoppen met borstvoeding en in veel gevallen kan dit worden voorkomen. Cranio Sacraal therapie kan een bijdrage leveren om de lactatieperiode van moeder en kind makkelijker en plezieriger te maken, waardoor ze samen langer kunnen genieten van deze bijzondere tijd. Er is in Nederland een groeiend aantal Cranio Sacraal therapeuten die zich hierin gespecialiseerd heeft.

Therapeuten die gespecialiseerd zijn in borstvoeding